5 Temmuz 2015 Pazar

EVDE TAZE MAKARNA

Şimdi siz bu tarifi görünce diyeceksiniz ki "Yaa Simten deli misin, makarnanın paketi 1,5 TL, kim uğraşacak bu kadar.." ama ben de diyeceğim ki makarnanın paketi belki 1,5 TL ama evde kendi makarnanızı yapmanın verdiği keyif paha biçilemez ve sonra siz de bana hak verip makarna yapmaya başlayacaksınız :D Hemen malzemelere geçiyorum;

Malzemeler:

2 yumurta
150 gr baklavalık un (Sinangil markasının var)
50 gr irmik

Hamurun Yapılışı:

Kuru malzemeler bir kase içine alınır, içine yumurtalar kırılır ve bir çatal yardımıyla karıştırılır. Parça parça, kuru bir hamur elde edeceğiz, paniklemeyin :D Daha sonra hamur tezgah üzerine alınır ve yoğurulmaya başlanır. İtalyan pizza tarifindeki gibi hamur yoğurulurken hamurun bir ucu sol el ile tutulur ve diğer ucu sağ elin avuç içiyle bastırılıp ileri doğru sündürülür, geri toparlanır ve aynı işlem hamur homojen bir hal alana dek sürdürülür. Eğer hamurunuzun çok kuru olduğunu düşünüyorsanız birkaç damla su damlatabilirsiniz ancak kesinlikle daha fazlasını dökmeyin. Siz uğraştıkça zaten hamur toparlanacaktır sadece biraz kuvvet uygulamak zorundasınız, sabredin çünkü buna değecek :D Homojen hale gelen hamura yuvarlak şekil verilir ve streç filme sarılarak yarım saat dinlendirilir.

Hamur dinlendikten sonra hamurun çok daha ıslak ve yumuşak bir forma kavuştuğunu göreceksiniz. Tezgaha bir parça pirinç unu serpilerek hamur açılmaya başlanır. Eğer makarna açma makineniz varsa tabi ki kullanın ama Türkiye'de pek sık kullandığımız bir şey değil o yüzden merdane ya da oklava da işinizi görecektir. Oldukça ince bir hamur açmaya gayret edeceğiz. Mantı hamuru gibi de düşünebilirsiniz. Hamurun uygun incelikte olduğunu anlamak için başınızı yana eğip hamurun altına doğru üfleyin, eğer hamur tezgahtan yukarı doğru havalanıyorsa olmuş demektir.

Sıra geldi hamuru kesmeye.. Hamurun arasına hafifçe un serperek birkaç kat katlayıp bir bıçak yardımıyla uzun şeritler kesebilirsiniz. Şeritlerin kalınlığı size kalmış. Ben kıvrık patatesler kesmek için aldığım bıçağı kullandım, kendisini fotoğrafta görebilirsiniz. Hamuru keserken eğer katlayıp keserseniz katların birbirine yapışmamasına dikkat edin, bunun için mutlaka ama mutlaka unlayın.


Bence makarnanın şekli çok havalı oldu, biliyorum siz de bana katılıyorsunuz :D

Kestiğim bu makarnayı nasıl pişirdiğimi görmek isterseniz, Kremalı ve Taze Adaçaylı Makarna tarifime buraya tıklayarak göz atabilirsiniz..

2 yorum:

  1. Harika bir tarif ellerinize, emeğinize sağlık. Özellikle çocukların çok severek yiyeceği sağlıklı bir yemek, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil