5 Temmuz 2015 Pazar

İTALYAN PİZZA

Herkese Merhaba,
Yıl olmuş 2015, ee umuyorum ki artık pizza yemeyen yiyip de sevmeyen yoktur herhalde, eğer varsa da onlar için üzülmekten başka yapabileceğim bir şey yok :D
Bugün size halis muhlis İtalyan pizza tarifi vereceğim. Gerçekten müthiş lezzetli oluyor, tabanı çıtır, hamuru yumuşacık ama ne çok kalın ne de çok ince, siz de denediğinizde ne kadar haklı olduğumu göreceksiniz. Zaman kaybetmeden malzemelerden başlayalım;

Malzemeler

Hamuru için:
1 paket kuru maya
325 ml ılık su
500 gr un
Bir tutam tuz

Domates sosu için:
3 diş sarımsak
5 yemek kaşığı zeytinyağı
300 gr çeri domates
Tuz-karabiber

Üstü için:
Bir ufak kase ince rendelenmiş eski kaşar
140 gr. taze mozzarella peyniri (yaklaşık bir büyük top mozzarella)
5-6 yaprak taze fesleğen
Zeytinyağı

*Geriye kalan malzemeler sizin zevkinize kalmış. Ben sucuk ve yeşil biber kullandım.

Hamur Yapılışı:

Klasik her mayalı hamurun yapılışında olduğu gibi 1 paket maya 325 ml ılık suyun içine karıştırılır ve 5 dk mayanın aktive olması için beklenir. Bir tutam tuz unun içine homojen bir şekilde karıştırılır. Aktive olan mayalı su yavaş yavaş unun içine yedirilir ve yoğurmaya başlanır. Hamur biraz toparlandıktan sonra düz bir yüzey üzerine alınır. Hamurun bir ucu sol elin altına sıkıştırılır diğer ucu sağ el ile ileri doğru sündürülerek bastırılır ve bu şekilde 5 dk yoğurulur. Bu sayede hamurun içindeki nişasta ve gluten iyice açığa çıkar ve bu da hamurun pürüzsüz bir dokuya sahip olmasını sağlar.

Ve artık mükemmel pürüzsüzlükteki hamurumuz hazır. Şimdi sıra geldi hamuru eşit parçalara ayırıp mayalandırmaya. Büyük boy pizza yapmak istiyorsanız 3, orta boy pizza yapmak istiyorsanız 4 parçaya ayırabilirsiniz. Ayırdığınız hamurları yuvarlayıp hafifçe un ve irmik serptiğiniz bir tepsi üzerine alın ve üzerini nemli bir bezle örtüp en az 2 saat mayalanmaya bırakın.

Domates Sosunun Yapılışı:

Isıtılmış bir tavaya zeytinyağı ve doğranmış sarımsaklar eklenir. Sarımsakların hafif kokusu çıktığında ikiye bölünmüş çeri domatesler eklenir, tuz ve karabiber ile çeşnilendirilir ve suyunu çekip kıvam alıncaya dek pişirilir.

Pizzanın Hazırlanışı:

Mayalanan hamurun içindeki fazla hava alınır ve hamur el ile ya da eğer zorlanıyorsanız merdane yardımıyla açılır ve irmik serpilmiş bir tepsi üzerine alınır. Hamurun kenarlarını ortasına göre bir parça daha kalın bırakabilirsiniz. Sıra geldi pizzamızı inşa etmeye. Hamurun üzerine pizza sayısına göre eşit miktarda ayırdığınız domates sosundan sürülür. Öncelikle bir tutam eski kaşar eklenir daha sonra dilediğiniz malzemeler ve mozzarella peyniri konur. Son olarak pizzanın üzerine zeytinyağı gezdirilir ve fırınınızın en sıcak ayarı ne ise (turbo olmayacak şekilde) o ısıda tabanı güzelce kızarana dek pişirilir. Ortalama 15-20 dk sürecektir.

Ve artık nur topu gibi lezzetli mi lezzetli, tabanı çıtır hamuru yumuşacık bir pizzanız oldu, afiyet olsun.


Pizzanın fırına girmeden önceki hali, ben tepsi büyüklüğünde açtım ve kare bir pizza yaptım. Pizza piştikten sonra direkt saldırdığımız için fotoğrafını çekme fırsatım olmadı :/


Bu da aynı tarifle daha önce hazırladığım pizzanın pişmiş hali... 
(Nasıl canım çekti anlatamam)

Size şimdiden kolay gelsin, üşenmeyin yapın zaten bir kere yedikten sonra bir daha hiç üşenmeyeceksiniz :D



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder