12 Temmuz 2015 Pazar

FALAFEL (NOHUT KÖFTESİ)

Herkese yeniden merhaba,
Bugün rotamızı Orta Doğu'ya çevireceğiz ve nohut köftesi yani falafel yapmayı öğreneceğiz. Belki bu yemeği daha önceden duydunuz ama içeriğinin ne olduğunu bilmiyorsunuz belki de hayatınızda ilk defa duyuyorsunuz. Aslına bakarsanız bu yemek Orta Doğu'da oldukça yaygın bir sokak yiyeceği, aynı zamanda da popüler kültür içerisinde bir vejetaryen yemeği olarak biliniyor çünkü içinde hiçbir et, süt ürünü bulunmuyor ve nohuttan yapıldığı için protein ve lif kaynağı olarak görülüyor. Bence köfteye baya yakın bir alternatif, özellikle cacıkla ya da tahinle servis edildiğinde leziz oluyor. Falafelleri dilerseniz salatalarınızın içinde küçük toplar halinde servis edebilir ya da daha iri köfteler halinde yaparak pide arasında ya da dürüm yaparak da tüketebilirsiniz. Bu kadar ön bilgilendirme yeter, sıra geldi malzemelere ve yemeğin yapılışına..

Malzemeler

1 büyük su bardağı nohut
2 yemek kaşığı un
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze kişniş(isteğe bağlı)
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı susam
1 tatlı kaşığı çörekotu
Kimyon
Pulbiber
Tuz-karabiber
Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Bu yemeğin hazırlanışı oldukça basit ancak öncelikle nohutların 1 gece suda bekletilmiş olması gerekiyor. Eğer nohutlar hazırsa ya da konserve haşlanmış nohut kullanıyorsanız direkt hazırlamaya başlayabilirsiniz ama benim size tavsiyem nohutları kuru bakliyat şeklinde satın alıp 1 gece suda bekletmeniz, haşlanmış nohut kullanmak istemiyoruz.
Nohutları, soğanı, sarımsağı, maydanozu ve varsa kişnişi robotta, karışım kum gibi olana kadar çekiyoruz. Çok fazla çekmemeye dikkat edin çünkü humus yapmak istemiyoruz, nohutlar kum taneleri gibi görünmeli. Daha sonra karışımı büyük bir kaseye alıyoruz ve içerisine baharatları, tuzu, susamı ve çörekotunu ekliyoruz. Aslında susam ve çörekotu kullanılmıyor ancak ben falafele çok yakıştırdığım için kullanıyorum, bence siz de denemelisiniz. Son olarak unu da ekleyip bir kaşıkla karıştırıyoruz ki nohutlar iyice bağlansın ve kızartırken dağılmasın.
2 adet çorba kaşığı yardımıyla falafellere şekil veriyoruz. Önce bir kaşıkla karışımdan alıyoruz ve diğer kaşıkla sıyırarak bir kaşıktan diğer kaşığa birkaç kere aktarıyoruz. Dilerseniz ellerinizle de köfte şekli verebilirsiniz ama ellerinize yapışma ihtimali var. Bunun önüne geçmek için ellerinizi ıslatabilir ya da unlayabilirsiniz.
Hazır olan köfteleri fırında yağlı kağıt üzerinde 200C' derecede pişirebileceğiniz gibi bolca kızgın yağda da kızartabilirsiniz. Bence kızartması daha makbul oluyor ama kilonuza dikkat ediyor ve kızartma yemek istemiyorsanız dediğim gibi fırında da yapabilirsiniz.
Falafellerin dışı kabuk bağlayıp turuncu-kahverengi bir renk aldığında onları bir havlu kağıt üzerine alıp fazla yağının süzülmesini bekliyoruz. Size tavsiyem falafelleri sıcakken tüketmeniz çünkü yeni piştiklerinde dışı kıtır içi yumuşak bir formda oluyor ve yemesi keyif veriyor. Eğer bekletirseniz dışı da yumuşayacaktır ve o kadar leziz olmayacaktır.

Ben kızarttığım falafelleri lavaş üzerinde servis ettim.
Her bir köftenin üzerine bir tatlı kaşığı labne peyniri koydum ve pulbiber serptim. 
Bu şekilde çok leziz oldular.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder