6 Temmuz 2015 Pazartesi

KABAK GRATEN

Hepinize merhaba müthiş yetenekli okuyucularım,
Bugün size Kabak Graten tarifi vereceğim. Hepimizin bildiği gibi kabak oldukça sağlıklı ve faydalı bir yiyecektir. Hem sindirim sistemini rahatlatır hem de yüksek miktarda su içerdiği için kalorisi oldukça düşüktür. Gözlemlerim sonucu fark ettim ki çocuklar kabak yemeğinden pek hoşlanmıyorlar. Bunun yanı sıra yetişkinler de kızartması ya da mücveri dışında kabak yemeği pek yemiyorlar. Sonuç olarak ben de size Kabak Graten tarifi vermeye karar verdim çünkü bu yemek görüntüsü itibariyle oldukça iç açıcı hem de lezzetli. Misafirlere de sunulabilecek, görselliği ve lezzeti ön planda olan bir yemek. Hemen malzemelere daha sonra da yapılışına geçiyorum, iyi okumalar :)

Malzemeler

Kabak için:

1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
5 adet kabak
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
Tuz-karabiber

Beşamel Sos için:

2 tepeleme yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı tereyağı
1/2 litre soğuk süt
Muskat rendesi
Tuz-karabiber

Üzeri için:

1 kase rendelenmiş herhangi bir eriyen peynir çeşidi

Kabakların Yapılışı:

Her geleneksel Türk yemeğinde olduğu gibi soğanı, sarımsakları yemeklik doğruyoruz ve zeytinyağında kavuruyoruz. Kabakların kabuğunu soymamanızı tavsiye ederim çünkü kabuklu pişirildiklerinde çok daha leziz oluyorlar. Ancak iyice yıkayın ve yaralı yerleri varsa bir bıçak yardımıyla o kısımları alın. Küp küp doğradığımız kabakları da tencereye ekliyoruz ve fazla sulanmalarına izin vermeden kavurmaya başlıyoruz. Tuzunu ve karabiberini de ekleyebilirsiniz. Pişmesine yakın yarım çay kaşığı toz zerdeçal ekleyeceğiz. Zerdeçal çok sarı renkte bir baharat olduğu için kabakların rengini daha da yeşil-sarı bir renge döndürecektir.

Beşamel Sosun Yapılışı:

Bir tencereye tereyağını alıp eritiyoruz ve üzerine unu ekleyip 1-2 dakika kavuruyoruz. Daha sonra yarım litre soğuk süt ekliyoruz. Burada soğuk süt kullanmamızın sebebi unun topaklanmasını engellemek. Eğer sıcak süt kullanırsanız sosunuzda topaklanmalar oluşacaktır. Bir çırpma teli yardımıyla karıştırarak kaynamasını ve kıvam almasını bekliyoruz. Daha sonra tuzu ve karabiberi ekliyoruz. Eğer bulabilirseniz muskat satın almanızı tavsiye ederim, özellikle beşamel sosa ayrı bir lezzet katıyor. Muskatın bir diğer adı da "Küçük Hindistan Cevizi" Yarım çay kaşığı kadar da muskat rendesi ekliyor ve altını kapatıyoruz.

Yemeğin Hazırlanışı:

Beşamel sosun %75'ini kabakların üzerine döküp karıştırıyoruz ve bu karışımı bir borcama alıyoruz. Kalan beşamel sosu da üzerine gezdirip en üste rendelenmiş peynirimizi ekliyor ve üzeri kızarana dek fırında ortalama 180-200C' derecede pişiriyoruz. Piştikten sonra 10-15 dk dinlendirip sonra servis ediyoruz.


Benim Kabak Graten'imin görüntüsü bu şekilde, bilmem fark ettiniz mi yemeğin oldukça sarı-yeşil renkte bir görüntüsü var, bunu zerdeçala borçluyuz.

*Eğer bu yemeği misafirleriniz için yapmayı düşünürseniz, küçük güveç kaselerinde yapmanızı öneririm. Bu şekilde tek kişilik porsiyonlar halinde daha şık bir sunum elde edersiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder