10 Temmuz 2015 Cuma

NOHUTLU BULGUR PİLAVI

Herkese merhaba,
Bugünkü tarifimde özüme döneceğim ve aslen Afyonlu biri olarak sabah akşam yiyebileceğim temel gıdalardan biri olan bulgur ile nohutlu, baharatlı bir pilav yapımı anlatacağım. Bulgur pilavı tarifi size sıradan, bilindik bir tarif gibi gelebilir ancak bu pilavı farklı kılan ufak bir ayrıntı var, o da kullandığımız bulgurun cinsi. Bildiğimiz pilavlık bulguru kullanmak yerine daha az işlenmiş, daha iri, buğdaya benzeyen, "başbaşı" ya da "başakbaşı" diye adlandırılan bulgur cinsini kullanacağız. Bu bulgur, sindirim sistemindeki tüm suyu emdiği için sindirimi yavaşlatacak ve uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Bu sebeple özellikle diyet yapanlara bu bulguru tüketmelerini öneririm. Gel gelelim şimdi tarife..

Malzemeler

1 büyük kuru soğan
3 diş sarımsak
3 adet sivri biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 büyük su bardağı haşlanmış nohut
1 büyük su bardağı başbaşı bulgur
Kimyon
Tuz-karabiber

Yemeğin Hazırlanışı:

Yemeği hazırlamaya öncelikle soğanı, sarımsakları ve biberleri küçük küpler halinde doğrayarak başlıyoruz. Pilav tenceresine zeytinyağını ekleyip sırayla sarımsakları, soğanı ve biberleri ekleyip kavuruyoruz. Daha sonra salçayı da ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Sıra geldi nohutu ve bulguru eklemeye, onları da koyduktan sonra kimyon, karabiber ve tuz ile çeşnilendiriyoruz ve son olarak kaynar suyu ekliyoruz. Dilerseniz bu evrede 1-2 yemek kaşığı tereyağı da ekleyebilirsiniz. Bu bulgur iri olduğu için suyu yavaş yavaş içine çekecektir, bu sebeple tencereyi en küçük ocağa, altı kısık olacak şekilde alıyoruz ve pişirmeye bırakıyoruz. Pilav piştikten sonra kapağı kapalı şekilde 15-20 dk dinlenmeye bırakıyoruz, daha sonra servis ediyoruz.

İşte ortaya çıkan sonuç tabi ki de mükemmel.
Ben pilavı kalp şeklinde bir kaseye koyup tabağa ters çevirdim,
böylece sunumu da oldukça hoş oldu.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder