9 Temmuz 2015 Perşembe

POFUDUK PANCAKE

Herkese yeniden merhaba,
Kadim dostum Tahir'in isteği üzerine pofuduk, yumuşacık bir pancake tarifi vereceğim. Pancake temel olarak Amerikan icadı bir hamur işi olsa da artık globalize olmuş bir yiyecek. Hatta çoğu kez gittiğim otellerde, açık büfe kahvaltılarda hem yetişkinlerin hem de küçük çocukların pancake için sıraya girdiğine şahit oldum. Amerikalılar bu yiyeceği genelde tereyağı ve akçaağaç şurubuyla servis ediyorlar. Kimisi yaban mersini, ahududu ve muz ile de tüketiyor. Nutella sürüp yiyenleri de gördüm, bence her şekilde süper oluyor. Dilerseniz sadece pudra şekeri serperek de yiyebilirsiniz, yumuşak ve pofuduk dokusu zaten yeterince iştahınızı açıyor.
Pancake yaparken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Bunlardan bir tanesi hamur karışımını hazırlarken sadece birkaç kez karıştırmak çünkü daha fazla karıştırmak unun içindeki gluteni açığa çıkaracak ve Amerikalıların deyişiyle "chewy, gummy" yani sakızımsı bir dokuya sebep olacaktır ki biz bunu istemeyiz. Bir diğer nokta da kullandığımız malzemelerin oda sıcaklığında olması. Eğer soğuk malzemelerle yaparsak hamurumuz yeterince kabarmaz. Son olarak dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta da benim bu tarifte "buttercream" kullanmış olmam. "Buttercream" süt ile süt yağının birbirinden ayrıştığı bir süt ürünü. Ülkemizde hazır olarak bulunmuyor ancak bunu evde yapmak oldukça kolay. Tarifte de anlatacağım gibi sütün içerisine uygun miktarda limon suyu ya da beyaz sirke eklediğimizde asitten ötürü sütün içinde pıhtılaşmalar olacaktır, bu şekilde biz de "buttercream" elde edeceğiz. Oh, anlat anlat yoruldum valla, en iyisi malzemelerle bir an önce başlayalım.

Kuru Malzemeler

1 su bardağı+2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu

Sıvı Malzemeler (oda sıcaklığında)

1 su bardağından biraz az tam yağlı süt
1 tatlı kaşığı limon suyu ya da beyaz sirke
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ veya eritilmiş tereyağı
Birkaç damla vanilya/1 paket toz şekerli vanilin

Yapılışı:

Öncelikle kuru malzemeleri bir kapta güzelce karıştırıyoruz ve bir kenara alıyoruz. Bardaktaki sütün içerisine limon suyu/sirkeyi ilave edip 5 dk topaklanmalar oluşması için bekliyoruz. Süt hazır olduktan sonra tüm sıvı malzemeleri bir kaba alıp iyice çırpıyoruz ve kuru malzemelerin üzerine ekleyip bir çırpıcı yardımıyla karıştırıyoruz. Sadece birkaç hamlede bu karıştırma işini sonlandırıyoruz. Hamur karışımının içinde topak topak unlar kalabilir, bu bizim lehimize bir şey, endişelenmeyin ve fazla çırpmaktan kaçının ;)

Sıra geldi pişirmeye. Bir tavayı orta ateşteki ocağın üzerine alıp bir havlu kağıt yardımıyla hafifçe yağlıyoruz. Fazla yağlamamaya dikkat edin, eğer tava çok yağlanırsa pancakelerin yüzeyi eşit kızarmaz. Yapmak istediğiniz pancake boyutuna göre hamur karışımından 1-2 kaşık kadar tavaya koyuyoruz ve hamur üzerinde küçük hava kabarcıkları oluşana dek bekleyip ters çeviriyoruz. Tüm karışım bitene kadar bu şekilde devam ediyoruz. Eğer tava gözünüze çok yağsız gelirse aynı havlu kağıtla biraz daha yağlayabilirsiniz.

İşte bu da pancakelerin son hali, çok lezzetlilerdi ve harika vanilya kokuyorlardı.
Bir kısmını balla bir kısmını da nutella ve muzla yedik.
Bence siz de bir an önce denemelisiniz.

*Eğer bu tarifin videolu anlatımını da izlemek isterseniz videoyu youtube kanalımda bulabilirsiniz ya da buraya tıklayarak direkt izleyebilirsiniz, izlerseniz beğenmeyi ve yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın :) 

*Bu tarifin hazırlanmasında bana çok yardım eden sevgili kardeşim İpekten Koyuncu'ya da çok teşekkür ediyorum :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder